Lokalne bezpieczeństwo żywnościowe – zapraszamy do obejrzenia relacji z debaty kandydatów i kandydatek do władz samorządowych
Zrównoważony rozwój i polityka klimatyczna

Lokalne bezpieczeństwo żywnościowe – zapraszamy do obejrzenia relacji z debaty kandydatów i kandydatek do władz samorządowych


20 marca 2024 odbyła się debata kandydatów do władz samorządowych na temat lokalnego bezpieczeństwa żywnościowego. Pretekstem do jej zorganizowania był apel do samorządów dotyczący bezpieczeństwa i suwerenności żywnościowej wystosowany przez Instytut Spraw Publicznych, CoopTech Hub, Koalicja Klimatyczna, Koalicja Żywa Ziemia oraz Po co to eko.

 
Chcemy, by samorządy, korzystając z kompetencji, które już mają, odgrywały większą rolę we wspieraniu polityki żywnościowej poprzez m.in. tworzenie możliwości współpracy rolników i konsumentów, politykę zamówień publicznych wspierających lokalnych producentów, tworzenie i rozwój krótkich łańcuchów dostaw. To ważne zarówno z perspektywy naszego bezpieczeństwa, jak i solidarności z małymi i średnimi rolnikami, którym m.in. ze względu na słabą pozycję względem handlu i przetwórstwa oraz niestabilną sytuację, trudno utrzymać się z rolnictwa.

Złożona sytuacja międzynarodowa i rywalizacja o dominację ekonomiczną na globalnej arenie sprawiają, że musimy inaczej myśleć o naszym bezpieczeństwie żywnościowym i dążyć do ograniczenia swojej zależności od czynników zewnętrznych na każdym etapie - począwszy od produkcji żywności, jej przetwórstwa, przechowywania, transportu, dystrybucji i sprzedaży.

Tymczasem od dekad rolnictwo i produkcja żywności pozostają poza zasięgiem naszych zainteresowań i codziennych doświadczeń. Jako konsumenci niewiele o nich wiemy, bo żywność kupujemy głównie w dyskontach i supermarketach. Praca rolników pozostaje niedoceniana.

Podczas debaty zapytaliśmy kandydatki i kandydatów do władz samorządowych, jak widzą rolę samorządów w budowaniu lokalnego bezpieczeństwa gmin. Szukaliśmy odpowiedzi między innymi na te pytania: Jaka powinna być lokalna polityka żywnościowa? Jak budować lokalne systemy żywnościowe? Jak rolę samorządów w tym procesie widzą kandydaci i kandydatki w wyborach samorządowych? Jakie narzędzia i możliwości mają samorządy, by wspierać lokalnych producentów rolnych? 

Zapraszamy do obejrzenia zapisu wydarzenia na kanale YouTube: 



W debacie udział wzięli:
•    Łukasz Dudzic | kandydat na wójta gminy Bobrowice
•    Tomasz Leśniak | kandydat do Rady Miasta Krakowa
•    Izabela Szostak-Smith | kandydatka do Sejmiku Województwa Mazowieckiego 
•    Katarzyna Wągrowska | kandydatka do Rady Miasta Poznania
moderacja: Marta Zwolińska, Po co to eko

Zapraszamy również do zapoznania się z naszymi publikacjami na temat rolnictwa i bezpieczeństwa żywnościowego. 

10 mitów o rolnictwie
Na widelcu. Konsumenci a transformacja systemu żywnościowego 

 
Zapisz się do newslettera
Newsletter