Rolnictwo wpływa na stan środowiska, globalne emisje i jednocześnie coraz mocniej odczuwa konsekwencje zmian klimatycznych. Globalne ocieplenie wpłynie nie tylko na to, jaką żywność można i gdzie wytwarzać, ale także na bezpieczeństwo żywnościowe wielu miejsc świata. Kierunek działania Europy nie podlega dyskusji. Pewne jest, że kolejne dekady skoncentrowane będą na transformacji gospodarek w kierunku niskoemisyjnym. Rolnictwo powinno być w centrum tego procesu. Tymczasem wciąż pozostaje na marginesie dyskusji o neutralności klimatycznej, stanie środowiska przyrodniczego, w tym bioróżnorodności. 

Instytut Spraw Publicznych wraz z EIT Food CLC North-East oraz European Climate Foundation zapraszają w dniu 24 lutego br. (środa) w godz. 11:00-13:00 (CET) na bezpłatne webinarium "Przyszłość rolnictwa a ochrona klimatu. Jak wykorzystać szanse, które daje Europejski Zielony Ład." Na spotkanie obowiązuje rejestracja.

W jaki sposób UE chce odpowiedzieć na wyzwania, które stoją przed rolnictwem w najbliższych latach? Jaka jest przyszłość rolnictwa w Polsce? Jaką receptę na włączenie rolnictwa w ochronę klimatu i redukcję emisji mają rolnicy? Jak powinny i muszą zmienić się nasze postawy jako konsumentów? To tylko niektóre pytania, na które będziemy starali się odpowiedzieć w czasie spotkania. 


Harmonogram spotkania: 

Część 1: Wspólna Polityka Rolna a ochrona klimatu. Co dalej?

Maciej Golubiewski, Szef Gabinetu Janusza Wojciechowskiego, Europejskiego Komisarza ds. Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Część 2: Rolnictwo, klimat, środowisko. O przyszłości rolnictwa i bezpieczeństwie żywnościowym. 

Małgorzata Bojańczyk, Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”
Marek Kałużyński, rolnik z województwa lubelskiego
dr hab. Jerzy Kozyra, Zakład Biogospodarki i Analiz Systemowych IUNG-PIB w Puławach 
Ewa Krasnodębska, rolniczka z rodzinnego gospodarstwa, fotografka, autorka bloga rolniknaobcasach.com

Moderacja: dr Paulina Sobiesiak-Penszko, Instytut Spraw Publicznych

Zapis video debaty




 

Rejestracja na debatę: Przyszłość rolnictwa a ochrona klimatu. Jak wykorzystać szanse, które daje Europejski Zielony Ład?

Formularz był aktywny do 2021-02-22 23:59.
Zapisz się do newslettera
Newsletter