Wybory korespondencyjne - stanowisko ISP przekazane do Senatu RP
Tekst:

Wybory korespondencyjne - stanowisko ISP przekazane do Senatu RP

Stanowisko Instytutu Spraw Publicznych dotyczące planów przeprowadzenia wyborów prezydenckich za pomocą powszechnego głosowania korespondencyjnego zostało przekazane do Senatu RP.

Złożyliśmy je na posiedzenie połączonych komisji senackich Praw Człowieka, Praworządności i Petycji, Samorządu Terytorialnego i Administracji Państwowej oraz Ustawodawczej, na którym senatorki i senatorzy podjęli pracę nad przyjętą przez Sejm RP ustawą o szczególnych zasadach przeprowadzania wyborów powszechnych na Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej zarządzonych w 2020 r. (druk senacki nr 99; druk sejmowy nr 328). Ze stanowiskiem Fundacji ISP razem z kilkudziesięcioma innymi opiniami można się zapoznać na stronie Senatu RP

W krytycznym wobec ww. ustawy stanowisku ISP podpisanym przez prof. Marcina Króla (Przewodniczącego Rady Fundacji ISP), prof. Monikę Płatek (Przewodniczącą Rady Programowej ISP) i dr Jacka Kucharczyka (Prezesa Zarządu ISP) można znaleźć następujące wezwanie:

„Domagamy się przywrócenia porządku prawnego. Wymaga on – zgodnie z prawem – a nie w drodze faktów dokonanych ogłoszenia przez Radę Ministrów stanu klęski żywiołowej. Nie jest jeszcze za późno na powstrzymanie dokonującego się zamachu na polską praworządność i demokrację”.