Stanowisko w konsultacjach projektu ustawy o ochronie osób zgłaszających naruszenia prawa z 14 października 2021 r.

Demokracja i społeczeństwo obywatelskie

Niedawno światło dzienne ujrzał projekt ustawy o ochronie osób zgłaszających naruszenia prawa. To ważny krok, by poprawić ich sytuację. Jednak aby ustawa zagwarantowała realną ochronę sygnalistom, potrzebnych jest kilka istotnych zmian. Szerzej na ten temat w stanowisku opracowanym przy udziale Instytutu Spraw Publicznych wspólnie z Fundacją Batorego, Helsińską Fundacją Praw Człowieka, NSZZ Solidarność 80 oraz Siecią Obywatelską Watchdog Polska.

Temat osób ujawniających nieprawidłowości (tzw. sygnalistów) jest nam bardzo bliski. Kilka lat temu Instytut Spraw Publicznych wydał raport autorstwa Aleksandry Kobylińskiej, w którym opisaliśmy, z jak wielkimi trudnościami muszą się mierzyć osoby zgłaszające nadużycia w swoim otoczeniu zawodowym - "Sygnaliści - ludzie, którzy nie potrafią milczeć".

Ochrona sygnalistów jest koniecznością, dlatego ważne jest, aby była realna i skuteczna.

Stanowisko organizacji pozarządowych wobec ustawy

“Beyond Us and Them”

Seria podkastów o radykalizacji w czasach polaryzacji społecznej