Tekst:

Demokracja i społeczeństwo obywatelskie

29 maja 2023 roku Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej podpisał, przyjętą trzy dni wcześniej przez Sejm RP, Ustawę o Państwowej Komisji do spraw badania wpływów rosyjskich na bezpieczeństwo wewnętrzne Rzeczypospolitej Polskiej w latach 2007-2022.

Na podstawie jednogłośnych opinii eksperckich i własnej wiedzy kategorycznie stwierdzamy, że ustawa ta jest niezgodna z Konstytucją RP, w tym z podstawowymi założeniami demokratycznego państwa prawa. Wejście w życie tej ustawy stanowi kolejny, dramatyczny krok w procesie demontażu demokracji w Polsce. Wrogie przejęcie porządku konstytucyjnego w Polsce wynikające z niekonstytucyjnych i antykonstytucyjnych działań organów państwa trwa od 2016 roku.

W tym kontekście szczególne znaczenie ma przyznanie na mocy ustawy szerokich uprawnień Komisji, w tym możliwości decydowania o czasowym odebraniu wskazanym osobom prawa do sprawowania wielu funkcji publicznych. Tym samym kontrolowana przez partię rządzącą Komisja wkracza w zakres kompetencji niezawisłych sądów. Stanowi to głębokie naruszenie zasady trójpodziału władzy jako jednego z fundamentów demokracji w Rzeczypospolitej Polskiej. Uchwalenie ustawy w roku wyborczym tworzy uzasadnione podstawy dla wniosku, że może zostać wykorzystana przez rządzących do pozakonstytucyjngo ograniczenia funkcjonowania społeczeństwa obywatelskiego, w tym partii politycznych, stowarzyszeń czy fundacji. Rodzi to oczywiste skojarzenia z mechanizmami niszczenia demokracji w Rosji i innych reżimach totalitarnych i autorytarnych.

Profesor Mirosław Wyrzykowski
Przewodniczący Rady Fundacji ISP