Polska edukacja w czasie i po pandemii. Problemy, zaniechania i pytania do władz. Stanowisko organizacji społecznych

Szanowni Państwo, Posłowie i Posłanki,

jako grupa ekspertów z wiodących organizacji społecznych działających w obszarze edukacji opracowaliśmy stanowisko w sprawie sytuacji wywołanej pandemią COVID-19 w polskiej szkole, jej problemów i zaniechań władz. Naszym celem jest działanie na rzecz przyjaznej uczniom, nauczycielom i rodzicom szkole i dobrej, wysokiej jakości edukacji.

Stanowisko to omówienie najważniejszych problemów i postawienie kluczowych pytań, jakie wynikają z wyników badań polskiej edukacji, przeprowadzonych już podczas pandemii przez organizacje. Znajdziecie je Państwo w załączeniu.

Sformułowane pytania kierujemy do Ministra Edukacji, Pana Przemysława Czarnka oraz do Posłów i Posłanek. Zachęcamy, by korzystać z opracowanego materiału. Jeżeli są Państwo zainteresowani rozmową z autorami opracowania – pod koniec dokumentu znajdziecie do nich kontakt.

Z wyrazami szacunku,

w imieniu autorów i autorek

Aleksandra Czetwertyńska, Fundacja Centrum Cyfrowe
Iga Kazimierczyk, Fundacja Przestrzeń dla Edukacji
Agata Łuczyńska, Fundacja Szkoła z Klasą
Alicja Pacewicz, Fundacja Szkoła z Klasą
Aleksandra Saczuk, Edukacyjna Fundacja im. Romana Czerneckiego
Paulina Sobiesiak-Penszko, Instytut Spraw Publicznych

SOS_Edukacja zdalna_problemy i wyzwania

Przeskok do zgody

Seria podkastów poświęcona historii optymizmu, tj. aktywności Polek i Polaków, która doprowadziła do obalenia komunizmu w 1989 roku.